Pazar deyince akla gelenler…

3’ü bir arada sadece pazarda (uygun fiyat, seçme şansı, pazarlık)
Sosyete Pazar serimizin ilk durağı olan Kadıköy Salı pazarında sizi diğer pazarlardan farklı bir manzara karşılar. Daha düzenlidir bir kere. Kıyafet de meyve sebze de iç içe girmemiştir. Hepsinin yeri düzeni vardır. İp gibi sıralanmış tezgâhlar görmek mümkündür Salı pazarında. Bu arada Salı pazarı dediysek sadece Salı günleri değildir Pazar. Hem Salı hem Cuma günleri alışveriş yapılabilir burada.

Pazara girdiğinizde, kıran kırana ticaretin yaşandığı sıra sıra tezgâhlar ve müşteri çekmeye çalışan satıcıların sesleri karşılar sizi. Başka yerde duymaya alışık olmadığınız maniler dökülür satıcıların ağzından. Cıvıl cıvıl bir festivale ev sahipliği yapar.. Bir dünya insan sadece tek bir amaç için toplanır pazar yerinde. Kimi sadece gezmek için gelir, kimi günler öncesinden ne alacağının planını yapıp öyle koyulur yola. Satıcılarla pazarlık edenler çıkar karşınıza. Bir keyif ki sormayın gitsin dolanır durur tezgâh aralarında. Öyle mağazaya girdiğinizdeki gibi bir şey almak zorunda hissetmezsiniz kendinizi. Kimse ablacım tezgâhı bozdun diye asmaz suratını müşterisine. Nereden bakarsanız bakın bir sıcaklık süzülür pazarın bir başından öteki başına kadar. Uygun fiyatlar, pazarlık yapabilme, seçme şansı, alternatifli malların bir arada bulunması, pazarları cazip hale getirir. Sabahın erken saatlerinde başlayan hareketlilik akşam geç saatlere kadar sürer pazarda.


İşte İstanbul’un en büyük pazarı: “Salıpazarı”
İstanbul tarihi ve kültürüyle olduğu kadar köklü bir geçmişe sahip pazarlarıyla da ünlüdür bilirsiniz. İstanbul'un en büyük semt pazarlarından biri olan Kadıköy'de kurulan Salı Pazarı'nda sebze, meyvenin yanı sıra, ayakkabıdan elbiseye, antikadan yemek takımlarına kadar her türlü ürün ucuz fiyata satılıyor. Salı ve Cuma olmak üzere haftada iki gün kurulan pazar İstanbul’daki beş büyük pazar arasında yer alıyor. Kuşdili çayırından taşınan pazar, 2008 yılından bu yana Hasanpaşa’da hizmet vermekte. 40 bin metre karelik dümdüz bir alan üzerine kurulmuş olan pazar ziyaretçilerine rahatça dolaşma açısından büyük kolaylık sağlıyor. Ayrıca ücretsiz ring seferler sayesinde bölgede ikamet edenlerin pazara rahatça ulaşımı sağlanıyor. Sosyete pazarları hepimizin vazgeçilmezleri arasında değil midir aslında?

Sizde biz gibi Kadıköy sevdalısıysanız, işte size bir alternatif.

İstediği kadar alışveriş merkezi açılsın, internet üzerinden alışveriş imkânı sağlansın yine de bir pazarın sıcaklığını veremez diyenlerden misiniz? Sizde birçok kişi gibi pazarları seviyorsanız salı pazarı sizin için biçilmiş kaftan tabiri caizse. Öyleyse her Salı ve Cuma Kadıköy’ün ritmini değiştiren bu pazarı sizde ziyaret etmelisiniz. Aradığınız her şeyin elinizin altında olduğu pazarda bir sürü çeşit arasından seçmenin zevkine varmalısınız. Gidip, ihtiyacınız olan her şeyi orada bulabilirsiniz fakat pazarın büyüsüne kapılıp hemen hepsini aynı hafta almaya çalışmayın. Çünkü hepimizin iple çektiği bir sonraki hafta gelen onlarca farklı model gözlerinizi kamaştırabilir. Kısacası alışveriş çılgınlığının doruklarda yaşandığı pazarda evin yolunu bulmak için kendinizi kaybetmemekte fayda var.

Bu pazarda sınır yok…
Diğer pazarlarda olduğu gibi salı pazarı da sadece kıyafetle sınırlı kalmıyor tabii. Bayanların en çok ilgi gösterdiği diğer bölümler arasında kozmetik ürünleri ve parfüm satan tezgâhlar var. Bölgede ikamet edenler dışında özellikle gezmek için onca yol katedip gelenlere rastlamak bile mümkün. Pazar bir nevi her şeyi elinizin altında bulacağınız açık bir mağaza gibi. Fiyatlarda öylesine uygun ki inanın cep yakmıyor. Çoğu tezgâhta kredi kartı kullanılabiliyor. Aramızda kalsın eğer ucuza ev kurmak istiyorsanız size de hitap eden tezgâhlar var. Perdeden, halıya, tabaktan çanağa doğru sıralanmış tezgâh üzerindeki birçok ev eşyası hakikaten göz dolduruyor. Bu tezgâhlardaki ucuzlukta dikkatlerden kaçmıyor doğrusu. Kış ayının o kasvetli havasını dağıtan rengârenk tezgâhlar arasında kaybolup gidiyor insan.


(Bu haber Yasemin Bozkurt'la birlikte hazırlanmıştır.)

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

AddThis