The Walking Dead



Dizi analiz köşesinin konuğu son dönemin popüler dizilerinden The Walking Dead. Robert Kirkman, Tony Moore ve Charlie Adlard'ın aynı adı taşıyan çizgi romanının uyarlaması olan dizinin ilk bölümü 2010 yılı Cadılar Bayramında yayınlandı. Pilot bölümü bile 5,3 milyonluk izleyici kitlesine ulaşan dizi zombi severlerin favorileri arasına girmeyi başardı.

Yapım, isminden de anlaşılacağı üzere zombi teması üzerine kurulu. İlk bölümler klasikleşmiş kurgu üzerinden devam ediyor. Dünyayı zombiler sarmış, insan ırkının büyük çoğunluğu yok olmuş, kurtulmayı bekleyen üç beş bedbaht insan kendilerini oradan oraya savuruyorlar. Dizinin hikâye itibariyle “özgün” olma şansı olmasa da televizyonda yapılan ilk zombi yapımı olması bir avantaj olarak görülebilir.


 Konusuna bir göz atacak olursak; Polis memuru Rick Gimes(Andrew Lincoln) bir çatışma sonucu yaralanır ve hastaneye kaldırılır. Kendine geldiğinde ise yaşadığı şehri değişmiş bulur. Hastanede ne doktor, ne hemşire ne de herhangi bir hasta vardır.

Yarasına rağmen dışarıya çıktığında ise asıl şok ile karşılaşır. Sokaklar ıssızlaşmış, her yeri cesetler kaplamıştır. Karısı Lori (Sarah Wayne Callies) ve oğlu Carl’ı (Chandler Riggs)  her yerde arar ama bulamaz. Evine gittiğinde iki yabancıyla karşılaşır ve olan bitenden haberdar olur. O, hastanede her şeyden habersiz bilinci kapalı yatarken; şehrin zombilerin saldırısına uğradığını ve insanların güvenli olduklarını düşündükleri Atlanta’ya gittiklerini öğrenir. Yardım çağırmak ve ailesini bulmak üzere yola çıkar ve hikâyemiz de burada başlar.

Diziyi izlerken kendinize sık sık şu soruyu soruyorsunuz; Rick ve diğerleri bu korkunç yeni dünyada savaş verirken insanlıklarına sığınabilecekler mi?

The Majestic, The Shawshank Redemption, The Green Mile yapımlarından hatırlayacağımız Frank Darabont dizinin yazar/yönetmenliğini üsteleniyor.
İlk sezonu 6 bölüm süren dizide, konusunun da ötesine geçen bir görsellik mevcut. Dizi; zombi denince akla ilk gelen makyaj ve özel efekt konusunda benzerlerine müthiş fark atmış durumda. Bunun böyle olmasını mümkün kılan ise yılların ödüllü makyözü Gregory Nicotero’dur.

Dizide gerilim sadece kan ve zombi dehşeti ile arttırılmamış. Genel atmosfer ve çekimler oldukça başarılı olmuş. Mesela; karakterin başından geçen, kulak çınlaması, göz kamaşması gibi etkileri birebir yaşatarak, dizinin içindeymişiz ve her an bir yerden zombi çıkabilirmiş gibi bir izlenimler başarıyla yaratılmış.

Bir diğer önemli öğe olan müzik ise tabiri caizse cuk diye oturmuş. Bear McCreary ellerinden çıkan tema müziği tam anlamıyla muhteşem. Konuyla bütünleşmiş yükselen gerilimle orantılı seçilen müthiş müzikler sayesinde hem seyirciyi gerebilmiş hem de bölüm sona erdiğinde etkisinden çıkmanın zor olduğu bir hayal dünyası yaratabilmiştir.

The Walking Dead; ‘‘Evde kaç gün yeterli erzak var acaba? Bu çelik kapı yeteri kadar güvenli mi? Camları tahta ile kapamak istesem çekiç/çivi var mı evde?’’ gibi soruları sorduran yapımdır.

Şu an aktif olarak devam eden dizi, 3. sezonda olup sezon arası vermiştir. Yani diziyi takip etmek için hiç de geç kalmış sayılmazsınız. İyi seyirler :)


Oyuncular:

Rick Grimes: Andrew Lincoln
Lori Grimes: Sarah Wayne Callies
Shane Walsh: Jon Bernthal
Andrea: Laurie Holden
Dale: Jeffrey DeMunn
Glenn: Steven Yeun
Carl Grimes: Chandler Riggs

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

AddThis