Vize - final zamanı “MAĞDUR” öğrencinin halleri :)




Mükemmel bir ara tatilin ardından kafasını toplayan ya da aile baskısıyla toplamak zorunda kalan öğrenci, ders kaydı haftasında yine kendini bir koşturmacanın içinde bulur. Acaba hangi hocanın dersini alsam geçerim, hangisinin notu boldur kaygısıyla dolu gergin bir döneme başlayan öğrencinin iki yakası bir araya gelmez. Üniversite okuyanımız bilir efendim. Öğrencinin yılın belli aralıklarında gerildiği vize ve final dönemleri vardır. Ve bu dönemlerde öğrenci cebindeki son harçlığa kadar hepsini ders notları için kırtasiyeye verir. Öğrenci olmanın, başka şehirlerde okumanın zorluğunun üstüne bir de bu sınavlar tuzu biber oluverir. Daha derslere bile adapte olamayan öğrenci bir anda kendini dağ gibi biriken notların içinde kaybolmuş olarak bulur. Bu dönemlerde farklı bir psikolojiye bürünen öğrencinin haline gelin birlikte bir bakalım. Öğrenci için vize - final zamanı demek;
* ”Hacı bu derse bu hafta girmeyelim valla havamda değilim. Gel bahçede bir batak atalım” diye diye gelir çatar sınav zamanı. Yana döne not arama telaşına girer bu ders zamanı kendini bahçeye atan mazlum öğrenci.
*Okulun yakınında bulunan kırtasiyelerde kilometrelerce fotokopi kuyrukları oluşur.
*Her sınav dönemi mutlaka; “Valla mezun olayım bende açacağım bir kırtasiye. Paranın dibine vuracağım” tarzı söylemler duyulur.
* Fotokopilerin arasında insana kendini kaybettiren hafta boyunca öğrencinin anasından emdiği süt burnundan gelir.
* Uykusuzluğa çare olarak görülen kahvelerle ayakta durmaya çalışır öğrenci. Çoğunun sınav haftasında kafein içeren her türlü içecekle seviyeli bir ilişkisi olur.
* Her zaman isteyince gelmeyen uyku o zaman gitmek bilmez. Ders için notların başına geçtiğinizde hemen çörekleniverir.
*Düzenli çalışmak diye bir şey yoktur öğrenciler arasında varsa da haftalar öncesinden başlayanını bulmak zordur.
*Derslere girmeyen öğrenci aldığı notlarla şoka girer. Ne zaman işledik bunları biz yahu der. İnkâr mekanizması anında çalışmaya başlar.
*Ders notları, kitaplar, fosforlu kalemler havalarda uçuşur.
* Bütün sınavlar bir ya da iki haftaya sıkıştırıldığı için o haftalar boyu sosyal hayatı rafa kaldırılır öğrencinin.
*Sınav haftası boyunca kendi kendine diyaloglara girer. Bu bitsin valla bir daha yapmayacağım bu kadar biriktirmeyeceğim konu bitti mi hemen derse oturacağım der.

İşte böyle uzayıp gider bu cümleler. Kâh güldüren kâh düşündüren bu diyaloglar her öğrencinin mutlaka başından geçmiştir ya da geçecektir. “Yiğitliğin onda dokuzu kaçmaktır” diye bir söz vardır bilirsiniz. Öğrenciliğinde onda dokuzu ertelemektir. Sevgili tembel kedi Garfield’ın da dediği gibi; “Neden yarının işini bugünden yapalım ki” J İşin şakası bir yana son gün sınav çalışma zorluğu denen bir şey vardır ve dayanılmazdır. “Facebook” tur “Twitter” dır bu mecralarda inanılmaz bir bilgi akışı yaşanır. Herkes dostluğu düşmanlığı unutmuş yarınki sınavda hoca nereden soracak acaba derdine düşmüştür.
Tüm bu anlattıklarımıza ek olarak vize - final zamanı insanı güldüren diyaloglara da rastlamak mümkündür bu dönemde nasıl mı? Bakınız efendim;

Vize ve final haftasında söylenen komik, enteresan, düşündürücü, sözler!

* Vize ve final haftasında az samimi olduğunuz sınıf arkadaşınızdan bile 'kardeşim merhaba' lafını duyarsınız. J
*Sayemde ortalama düşüyor kardeşim bütün sınıf bana dua etsin. J
*Vallahi geçer not alalımda yükseklerde gözümüz yok. J
*Vizeler zaten biraz erken oldu hazır değildik. Önümüzdeki finallere bakacağız. J
*En kısa gündüzlerin en uzun gecelerin yaşandığı dönem vize ve final haftasıdır. J
*Uykusuzluk rekorlarına imza atılan hafta vize ve finaller!
*Kardeşim çalışmaya gerek yok bu adam geçen sene ne sormuş onlara baksak yeter. J

Bunlar gibi komik ama bir hayli düşündürücü diyaloglara konu olan sınav haftaları yaklaşmak üzere. Bu dergiyi hazırlayan arkadaşlar olarak hepimizin hala öğrenci olduğu düşünülürse Aşk-ı Memnu’ da Kıvanç Tatlıtuğ’ un canlandırdığı “Behlül” karakterinin de dediği gibi “Bizler kaçar arkadaşlar”. Allah, hepimize kolaylık versin. Umut ediyoruz ki sevgili hocalarımız bizleri çok da zorlamayacak sorular sorarlar ve bizde güzel güzel sınavlarımızı veririz. Bir sonraki sayıda yine öğrenci odaklı yazılarla görüşmek üzere. Şimdiden iyi çalışmalar arkadaşlar J

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

AddThis