Yaz sıcaklarına karşı en etkili silah: Dondurma





Her ay farklı semtlerden seçtiğimiz lezzet durağımızın bu ayki konuğu kesinlikle hepimizin ağzının suyunu akıtacak, su sıcak günlerde olsa da yesek dediğimiz dondurmacı ve wafflecılar. Peki, nerede bunlar? İstanbul’da waffle ve dondurma denilince üç yer gelir aklımıza; Ortaköy, Adalar ve Moda…

Biz de düşündük taşındık sevgili okurlarımız şu sıcak günlerde gönüllerince ferahlasınlar diye kalktık Moda’ya dondurma ve waffle’ın kalbine gittik.  Moda’da sahile inen yol üzerinde sıra sıra dizilmiş dondurmacıları gördüğünüzde kendinizi ister istemez kasıyorsunuz. Neden mi? Bu sokağa girdiğinizde binlerce kalori cepte sayılıyor çünkü. Ama kim dinler kaloriyi hemen yanaşıyorsunuz bu dükkânlardan birine. İsteğinize göre ister çilekli vişneli isterseniz çikolatalı kavunlu dondurmalara kendinizi bırakıyorsunuz.

O sıcak, nemden yapış yapış havada yediğiniz dondurma öyle iyi geliyor ki anlatamam. El yapımı dondurmalar bir de kâğıt helva arası yapılırsa değmesinler keyfinize.
Burada “Waffle da neymiş, nasıl yapılır adı nerden gelirmiş” diye tarihine baktığımızda şöyle bir tablo ortaya çıkıyor.
Waffle:  Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Dünyada kahvaltıda yenileninden, patates ve pirinçlisine kadar birçok çeşidi bulunan waffle Türkiye'de Türk damak tadına uygun hale "İstanbul usulü" olarak dönüştürülmüştür. Hamuru Amerikan usulüyle benzerlik gösterir, sandviç şeklinde yapılan ve Ortaköy'de Adalar'da, Moda’da herhangi bir köşede kolaylıkla bulunabilir. Dünyada "soft" ya da "sandviç waffle" diye de anılan İstanbul usulünde ise yuvarlak ve içi kısmen çiğ bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata, meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir. Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler bulunan pişirme makinası kullanılır.
Peki, “Waffle’a can veren dondurma nedir ve nasıl yapılır?” sorusunun cevabı budur.
Dondurma: İçine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır. El ile ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de hazırlanabilir. Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen dövülerek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam etmektedir. Bazı yörelere has dondurma hala gizemini korumaktadır. Kendine has dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya, Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.
Dondurma ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde Roma'da üretilmiştir.
 Neyse fazla uzatmadan sizi rengârenk ve bir o kadar da lezzetli bu dondurma ve wafflelarla yalnız bırakıyoruz. Gelin bu dükkânlar arasında şirin aile dondurmacısı Bal Kaymak’ın dondurmalarını tanıyalım…

Moda’daki çocukların adresi: Bal Kaymak Dondurmacısı

Bal Kaymak’ın sahibi Bayram Ocak ile dondurma ve waffle üzerine lezzetli ve bir o kadar iç açıcı sohbet ettik. 1980 yılında kurulmuş burası o zamanlar Moda’da yedi tane dondurmacı varmış. Sonraları zamanın etkilerine dayanamayan dükkânlar birer birer kapamış. Bayram Usta dükkânının özellikle çocuklar tarafından çok sevildiğini söylüyor. Haklı da aslında bu söylediğinde gittiğimizde şahit oluyoruz. Okul çağında birçok çocuk “Bayram abi, Bayram abi bugün hangi dondurma yiyeceğiz?” diyerek Bayram Usta’nın etrafında pervane oluyorlar. Hatta öyle ki öğretmenler okul gezilerinde Bal Kaymak’ı es geçmez öğrencilerine mutlaka burada dondurma yedirirlermiş. Bunun sebebini Bayram Usta’ya sorduğumuzda; “Bizim dondurmalarımız doğaldır, organiktir. Sütlerimiz Bafra ve Çanakkale’den gelir. Aynı şekilde meyvelerimiz ve kuru yemişlerimiz de memleketlerinden gelir. Burada dondurma yiyen çocuk hasta olmaz. Çünkü dondurmalarımızı elde yaparız fabrikasyon değildir kesinlikle. Bal kaymak bizim special dondurmamız bunu başka yerde bulamazsınız. Yüzde yüze doğaldır ve keçi sütünden yapılır çok da lezzetlidir aynı zamanda. En çok tercih edilen dondurmalar: Bal Kaymak, Çilek, Şeftali, Antep Fıstıklı.” diyor.

“Dondurma mevsimi diye bir şey var mıdır?” sorumuza; “Avrupa’da böyle bir mevsim söz konusu değil. Ama Türkiye’de var ve bu mevsim Mayıs-Eylül arasını kapsar. Bu böyle olsa da bizde yaz kış dondurma var. Bu arada bizim dondurma sunuş şeklimize başka bir yerde kesinlikle rastlamamışsınızdır. Bizdeki toplar diğer dükkânlardaki gibi değildir. Top hesabına göre çok daha fazladır. Zaten bununla ne demek istediğimizi dondurmamızı gördüğünüzde anlayacaksınız. Size öyle söyleyeyim böyle bir dondurma daha önce hiçbir yerde yemediniz.” diyor.

Aslına bakarsanız Bayram Usta kendine ve dondurmasına bu derece güvenmekte haklı; neden mi? Bunu da oraya gidince gözlerinizle göreceksiniz. Ama biz yine de ipucu verelim. Bayram Usta’nın yaptığı dondurmaları kesinlikle bir gülden ayırt edemeyeceksiniz. Hem damağınıza hem de gözünüze hitap eden bu dondurmaları gördüğünüzde yediğiniz diğer dondurmalardan farklı olduğunu hemencecik anlayacaksınız. O bunaltan sıcaklarda erimeyen, baktıkça bakasınızın geldiği bu dondurmalardan yerken mutlaka hayıflanacaksınız. “Neden burayı daha önce keşfetmedim!” diye.
Bu arada Bayram Usta’ya bizim de öğrenci olduğumuzu hatırlattığımızda; “Bakın benim dükkânımda öğrencilere her zaman indirim vardır. Onlar bizim de evlatlarımız.” diyerek gönlümüzün dondurmacısı haline geliyor. Burada nanelisinden kahvelisine, sakızlısından mandalinalısına kadar tüm çeşitlerde dondurma bulmak mümkün. Neyse lafı fazla uzatmadan fiyatlara da değinelim ve sizi o ağız sulandıran, görselliği ile de başınızı döndüren dondurmalarla yalnız bırakalım. Şimdiden afiyet olsun arkadaşlar.

Fiyatlar: 
Top Dondurma: 2.5 TL
Kilo Dondurma: 35 TL
Waffle (Full karışık): 10 TL


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

AddThis