Da Vinci’nin Anlatılmamış Hikâyesi

Her yeni sayımızda sizleri kaliteli yapımlarla buluşturduğumuz dizi analiz köşemizin bu ayki konuğu sanatçı, mucit, idealist ve dahi bir aydın olan Leonardo da Vinci'nin hayatının anlatıldığı Da Vinci’s Demons dizisi.
Yayına girmeden internet ortamında “Spartacus” e rakip diye lanse edilen dizi insanları haksız çıkarmamış ve neredeyse milyonların sevgilisi “Spartacus” ile aynı derece sevilmiştir. Henüz 5 bölüm yayınlanmış olmasına rağmen müthiş bir hayran kitlesine sahip olan yapım bünyesinde kaliteli senarist, yönetmen ve oyuncuları barındırıyor.

Dizi ilk gösterimini Fox ve Starz kanallarında yaptı ve oldukça güzel tepkiler aldı. Bu başarılı yapımın senaryosu The Dark Knight, The Dark Knight Rises’in senaristi David S. Goyer‘e ait.
Goyer’in, meziyetleri bunlarla sınırlı değil tabii ki mesela diziler içinde Flash Forward‘ın da senaristliğini yapmışlığı var. ‘Fantastik ögeler’in ağır bastığını gördüğünüzde neden bu ismin seçildiğini ise daha iyi anlıyorsunuz. Dizide Leonardo da Vinci karakterini ise çeşitli İngiliz dizilerinde karşımıza çıksa da ilk başrolünü bu yapımla alan Tom Riley canlandırıyor.
Yapımı izlerken gerek görüntü gerekse ses kalitesini gördüğünüzde bunun yine başarılı bir Starz dizisi olduğunu hemen anlıyorsunuz. Bu arada dizinin çekimleri ise Neath, Port Talbot ve Swansea, Wales'deki Bay Stüdyolarında yapılıyor.
Dizide görüntü yönetmeni ise yeteneğini fazlasıyla konuşturmuş. Da Vinci’nin kuşları kafeslerinden bırakıp onların kanat hareketlerini en ufak detayına kadar hesaplayışını gördüğünüzde kendinizi onun yanı başında hissediyorsunuz.
Dizinin görüntü ve ses kalitesinden bahsederken Bear McCreary’in ellerinden çıkmış introsundan bahsetmemek ise haksızlık olur. Neden haksızlık olacağını sorduğunuzda tek söyleyebileceğimiz dizinin sadece ilk dakikalarını açın ve o müthiş zekânın ellerinden çıkan ruhunuza işleyen müziği dileyin. McCreary, Da Vinci's Demons introsunu yazarken Leonardo Da Vinci'nin tersten yazabilmesinden yola çıkıp simetrik bir eser oluşturmuş, parçayı tersten oynatınca aynı melodi duyuluyor. Kişisel bloğunda müziklerin ortaya çıkış sürecini ve temayı notalara kadar detaylı bir şekilde paylaşıyor. Şimdi anlıyorsunuz sanırım bu konuda neden bu kadar ısrar ettiğimizi. Da Vinci’nin eşsiz zekâsına layık olmaya çalışan Bear McCreary öyle bir fon müziği yapmış ki sizi sizden alıyor farklı diyarlara götürüyor.


Tersten hali: http://www.youtube.com/watch?v=OrFj1SYfTvg

Gözleriniz ekranda kulağınızda Lucrezia Donati'nin tatlı arp müziği, karnavalda ateş üfleyen maskeli insanlara eşlik eden şarkısı, Da Vinci’ye ilham olan görsellerde onun dehasını iliklere kadar hissettiren müzikleri, hepsi ama hepsi diziye tarifsiz bir etkileyicilik veriyor, bu denli sevilmesindeki müziklerin payı kesinlikle yadsınamaz.
Da Vinci’nin “anlatılmamış hikâyesini” anlatan yapım ilk sezonu 8 bölüm olarak planlanmış durumda. Tür olarak da “fantastik tarih” olarak lanse ediliyor.
12 Nisan 2013'te ilk gösterimini yapılan dizi o kadar sevildi ki şimdiden Starz tarafından 2. sezon siparişi verildi bile hatta Goyer, ikinci sezon için iki bölüm yazmak üzere Marvel çizgi roman yazarları Jonathan Hickman (Avengers) ve Matt Fraction (Hawkeye) ile anlaştıklarını duyurdu.
Konusuna gelecek olursak eğer; Leonardo’nun hikâyesi İtalya, Floransa’da geçiyor. Dolayısıyla o dönemin en önemli ailesi olan Mediciler de bizlere eşlik ediyor. İtalya’nın en önemli kişiliklerinden, parasıyla doğru orantılı, sanat dünyasında da inanılmaz söz sahibi Lorenzo Medici’i Elliot Cowan (Sinbad, Marchlands), onun ‘politik zekası yüksek’ eşi Clarice Orsini’i Lara Pulver (Sherlock, True Blood), Lorenzo’nun aşığı ve Leonardo’nun aşık olduğu kadın Lucrezia Donati’i de Laura Haddock (Upstairs Downstairs) canlandırıyor.
Bunların dışında dizi, Leonardo’nun öğretmeni ve akıl hocası Verrochio (Allan Corduner) ve dönemin Papa’sı IV. Sixtus (James Faulkner) gibi çeşitli isimleri de bünyesinde barındırıyor.
Lakin diziye ön yargı ile yaklaşmamanızı önermek durumundayım. Neden mi? Çünkü herkes gibi siz de Leonardo’yu 60 yaşlarında sakallı hafif kelleşmiş yaşlı halinde canlandıracaksınız eee aslında haksız da değilsiniz. Kendi oto portresini bu şekilde tuale yansıtan adamı deri ceketler, cool tavırlar ve müthiş bir çeviklikle gördüğünüzde oldukça şaşırıyorsunuz.
Birde unutmadan dizide Türk ve İstanbul adı bir hayli geçmekte. Hatta yapımcıların dizi istenildiği gibi giderse bir sezonun komple İstanbul’da geçmesi gibi bir planları varmış. Umarım öyle de olur.
Dizide Da Vinci’ye zihninin derinliklerine inmesine yardımcı olan Türk karakteri önümüzdeki bölümlerde kilit nokta olacak gibi duruyor. İstanbul adı ise Roma askerlerinin Lorenzo’yu tehdit ettiği sahnelerde Florensa’yı kurtarma derdine düşen Da Vinci’nin aklına İstanbul surlarını toplarıyla döven Fatih Sultan Mehmet geliyor.
Biz lafı fazla uzatmayalım sizi bu müthiş yapımı izlemeye davet edelim. Emin olun pişman olmayacaksınız. Bahar aylarında sezon finaline giren ya da Spartacus gibi final yapan diziler sonrası sizde açılan o boşluğu dolduracaktır. Deri ceketli ve bir hayli yakışıklı 25 yaşındaki o müthiş zekâyı izlemek için haydi ekran başına. İyi seyirler arkadaşlar.


Karakterler:
•        Leonardo da Vinci rolünde Tom Riley
•        Lucrezia Donati rolünde Laura Haddock
•        Kont Girolamo Riario rolünde Blake Ritson
•        Lorenzo Medici rolünde Elliot Cowan
•        Andrea Verrocchio rolünde Allan Corduner
•        Clarice Orsini, Lorenzo Medici'nin düşünceli karısı rolünde Lara Pulver
•        Zoroaster rolünde Gregg Chillin
•        Vanessa rolünde Hera Hilmar
•        Nico rolünde Eros Vlahos
•        Papa Sixtus IV rolünde James Faulkner
•        Giuliano Medici rolünde Tom Bateman
•        Alexander Siddig as Al-Rahim
•        Niccolò Ardinghelli rolünde Paul Westwood





0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wikipedia

Arama sonuçları

Translate

AddThis