Her ay farklı
semtlerden seçtiğimiz lezzet durağımızın bu ayki konuğu kesinlikle hepimizin
ağzının suyunu akıtacak, su sıcak günlerde olsa da yesek dediğimiz dondurmacı
ve wafflecılar. Peki, nerede bunlar? İstanbul’da waffle ve dondurma denilince
üç yer gelir aklımıza; Ortaköy, Adalar ve Moda…
Biz de düşündük taşındık sevgili okurlarımız şu sıcak günlerde gönüllerince ferahlasınlar diye kalktık Moda’ya dondurma ve waffle’ın kalbine gittik. Moda’da sahile inen yol üzerinde sıra sıra dizilmiş dondurmacıları gördüğünüzde kendinizi ister istemez kasıyorsunuz. Neden mi? Bu sokağa girdiğinizde binlerce kalori cepte sayılıyor çünkü. Ama kim dinler kaloriyi hemen yanaşıyorsunuz bu dükkânlardan birine. İsteğinize göre ister çilekli vişneli isterseniz çikolatalı kavunlu dondurmalara kendinizi bırakıyorsunuz.
O sıcak, nemden yapış yapış havada yediğiniz dondurma öyle iyi geliyor ki anlatamam. El yapımı dondurmalar bir de kâğıt helva arası yapılırsa değmesinler keyfinize.
Burada “Waffle da
neymiş, nasıl yapılır adı nerden gelirmiş” diye tarihine baktığımızda şöyle bir
tablo ortaya çıkıyor.
Waffle: Belçika asıllı bir hamur tatlısıdır. Dünyada
kahvaltıda yenileninden, patates ve pirinçlisine kadar birçok çeşidi bulunan
waffle Türkiye'de Türk damak tadına uygun hale "İstanbul usulü"
olarak dönüştürülmüştür. Hamuru Amerikan usulüyle benzerlik gösterir, sandviç
şeklinde yapılan ve Ortaköy'de Adalar'da, Moda’da herhangi bir köşede
kolaylıkla bulunabilir. Dünyada "soft" ya da "sandviç
waffle" diye de anılan İstanbul usulünde ise yuvarlak ve içi kısmen çiğ
bırakılmış hamur kullanılır. Üzerine envai çeşit tatlı ürün konulup, çikolata,
meyve, şekerleme, fındık, fıstık, çerez parçacıkları vb. ile zenginleştirilir.
Bu türde beş kalpli, çiçek şeklinde ve üzeri bal peteğine benzer desenler
bulunan pişirme makinası kullanılır.
Peki, “Waffle’a can
veren dondurma nedir ve nasıl yapılır?” sorusunun cevabı budur.
Dondurma:
İçine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle
elde edilen ve özellikle sıcak yaz günlerinde çok aranan soğuk tatlıdır. El ile
ya da elektrikli makinelerde yapılabildiği gibi dondurma buzdolapları ile de
hazırlanabilir. Ancak dondurmacılığı bir meslek haline getirmiş ustalar halen
dövülerek hazırladıkları dondurmalarının sırlarını gizli tutmaya devam
etmektedir. Bazı yörelere has dondurma hala gizemini korumaktadır. Kendine has
dondurması olan ülkeler vardır. Birleşik Krallık, Japonya, Finlandiya,
Yunanistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Almanya ve İtalya'nın yanı sıra
Türkiye'de de Kahramanmaraş, dondurması ile ünlüdür.
Dondurma ilk kez Roma
İmparatorluğu döneminde Roma'da üretilmiştir.
Neyse fazla uzatmadan sizi rengârenk ve bir o
kadar da lezzetli bu dondurma ve wafflelarla yalnız bırakıyoruz. Gelin bu
dükkânlar arasında şirin aile dondurmacısı Bal Kaymak’ın dondurmalarını
tanıyalım…
Moda’daki
çocukların adresi: Bal Kaymak Dondurmacısı
Bal Kaymak’ın sahibi
Bayram Ocak ile dondurma ve waffle üzerine lezzetli ve bir o kadar iç açıcı
sohbet ettik. 1980 yılında kurulmuş burası o zamanlar Moda’da yedi tane
dondurmacı varmış. Sonraları zamanın etkilerine dayanamayan dükkânlar birer
birer kapamış. Bayram Usta dükkânının özellikle çocuklar tarafından çok
sevildiğini söylüyor. Haklı da aslında bu söylediğinde gittiğimizde şahit
oluyoruz. Okul çağında birçok çocuk “Bayram abi, Bayram abi bugün hangi
dondurma yiyeceğiz?” diyerek Bayram Usta’nın etrafında pervane oluyorlar. Hatta
öyle ki öğretmenler okul gezilerinde Bal Kaymak’ı es geçmez öğrencilerine
mutlaka burada dondurma yedirirlermiş. Bunun sebebini Bayram Usta’ya
sorduğumuzda; “Bizim dondurmalarımız doğaldır, organiktir. Sütlerimiz Bafra ve
Çanakkale’den gelir. Aynı şekilde meyvelerimiz ve kuru yemişlerimiz de
memleketlerinden gelir. Burada dondurma yiyen çocuk hasta olmaz. Çünkü
dondurmalarımızı elde yaparız fabrikasyon değildir kesinlikle. Bal kaymak bizim
special dondurmamız bunu başka yerde bulamazsınız. Yüzde yüze doğaldır ve keçi
sütünden yapılır çok da lezzetlidir aynı zamanda. En çok tercih edilen
dondurmalar: Bal Kaymak, Çilek, Şeftali, Antep Fıstıklı.” diyor.
“Dondurma mevsimi diye
bir şey var mıdır?” sorumuza; “Avrupa’da böyle bir mevsim söz konusu değil. Ama
Türkiye’de var ve bu mevsim Mayıs-Eylül arasını kapsar. Bu böyle olsa da bizde
yaz kış dondurma var. Bu arada bizim dondurma sunuş şeklimize başka bir yerde
kesinlikle rastlamamışsınızdır. Bizdeki toplar diğer dükkânlardaki gibi
değildir. Top hesabına göre çok daha fazladır. Zaten bununla ne demek
istediğimizi dondurmamızı gördüğünüzde anlayacaksınız. Size öyle söyleyeyim
böyle bir dondurma daha önce hiçbir yerde yemediniz.” diyor.
Aslına bakarsanız
Bayram Usta kendine ve dondurmasına bu derece güvenmekte haklı; neden mi? Bunu
da oraya gidince gözlerinizle göreceksiniz. Ama biz yine de ipucu verelim.
Bayram Usta’nın yaptığı dondurmaları kesinlikle bir gülden ayırt
edemeyeceksiniz. Hem damağınıza hem de gözünüze hitap eden bu dondurmaları
gördüğünüzde yediğiniz diğer dondurmalardan farklı olduğunu hemencecik
anlayacaksınız. O bunaltan sıcaklarda erimeyen, baktıkça bakasınızın geldiği bu
dondurmalardan yerken mutlaka hayıflanacaksınız. “Neden burayı daha önce
keşfetmedim!” diye.
Bu arada Bayram Usta’ya
bizim de öğrenci olduğumuzu hatırlattığımızda; “Bakın benim dükkânımda
öğrencilere her zaman indirim vardır. Onlar bizim de evlatlarımız.” diyerek
gönlümüzün dondurmacısı haline geliyor. Burada nanelisinden kahvelisine,
sakızlısından mandalinalısına kadar tüm çeşitlerde dondurma bulmak mümkün.
Neyse lafı fazla uzatmadan fiyatlara da değinelim ve sizi o ağız sulandıran,
görselliği ile de başınızı döndüren dondurmalarla yalnız bırakalım. Şimdiden
afiyet olsun arkadaşlar.
Fiyatlar:
Top Dondurma: 2.5 TL
Kilo Dondurma: 35 TL
Waffle (Full karışık):
10 TL
0 yorum:
Yorum Gönder