Üniversite her gencin rüyasıdır. Hele ki İstanbul gibi bütün olanakları bünyesinde bulunduran bir şehirde yaşamak işte; bu cennettir öğrenciye göre. Bütün olanakları dediysek sadece cennet değildir İstanbul. Cehennemdir de aynı zamanda öğrenciye… Büyük şehir büyük de sorunlar getirir beraberinde.
İstanbul’da paran varsa ne istersen yaparsın paran yoksa oturacaksın oturduğun yerde. Yurtlar okullara uzak, ev kiraları yüksek (ki ev sahibi öğrenciye ev verecek kadar iyimser ise), yol ücretleri deseniz öğrenciye başlı başına külfet…
İşte öğrencinin çilesi üniversiteyi kazanmakla bitmez. İyi bir üniversiteyi kazansa bile öğrenci bütçesiyle her istediğini yapamamanın verdiği buruk hüzün vardır üzerinde. İşte bu yüzden İstanbul’da öğrenci olmak demek;
* Akbilini evde unuttuysan küçük bir servet ödemek zorunda kalmaktır.
* Kombili ile kombisiz evin arasındaki farkı bilmektir.
* Dolmabahçe’den Çırağan'a kadar size eşlik eden Atatürk resimlerini seyretmektir.
* Trafiği, gürültüsü, kavgası, kargaşası, kirliliği, güvensizliği, pahalılığı olmasına rağmen İstanbul’dan kopamamaktır.
* Önemli mimari yapılara ve müzelere bile bir otobüs mesafesinde bulunmak, her türlü sanatsal ve kültürel etkinliğe yakın olmaktır.
* Şehrin milli marşının araba kornaları olduğunu öğrenmektir.
* Ayın 6’sı gecesi kendini dünyanın en zengin insanı hissetmektir.
* Ayın başında parayı har vurup harman savurup son günleri beş parasız kalmaktır.
* İçtiğin çaya verdiğin hesabı yaşadığın şehirle karşılaştırmaktır.(İçi gider insanın bizim orada 750 krş bu çay diye hayıflanır.)
İşte bende merak ettim ve ortalama 300 TL burs alan öğrencinin harcama tablosunu çıkardım. Gelin, sizinle beraber öğrencinin cüzdanına bir göz atalım :)
1)1 tane sinema bileti ( Ayda bir kez olsun kültürel aktivitesi olsun ama öğrencinin)
2)1tane kitap ( Fiyatlar kitapçılar arası değişmekle birlikte sahaflar öğrenciler için adeta birer cennettir)
3)Akbil ( İstanbul’da seyahat etmenin olmazsa olmazıdır akbil, hele birde aylık ise tadından yenmez :)
4)Fotokopi ( Sınavlar yaklaştıkça öğrenciye evlat acısı gibi koyan, çuvalla para döktüğü, saatlerce kuyrukta sıra beklediği notları almalıdır.)
5)Kontör ( Aile ve sevdiklerine ulaşma aracı olan cep telefonları öğrencinin cüzdanına düşmandır. Dakika alsanız, sms, sms alsanız konuşacak dakika alamazsınız.
6)Yemekhane ( Öğrenciysen mutlaka okul yemekhaneleri sana 5 yıldızlı otel restoranlarından daha güzel gelir 1 TL ye yediğin yemeğin tadı damağından hiç gitmez çünkü daha ucuza başka bir yerde yiyemezsin)
7)Giyim ( Yemeğinden harçlığından kısar üstüne başına düzgün bir şey almak için pazar pazar dolaşırsın :))
Hepsini hesapladıktan sonra öğrencinin cüzdanında geriye bozdurup bozdurup harcayacağı 30 TL’si kaldı. 30 güne 30 TL yeter mi sizce bir öğrenciye?
Sinema Bileti: 10 TL
Kitap: 20 TL
Akbil: 70 TL
Giyim: 100 TL
Fotokopi: 30 TL
Kontör: 20 TL
Yemekhane: 20 TL
Geri kalan para: 30 TL
0 yorum:
Yorum Gönder