Türk dizi endüstrisi son yıllarda yükselen bir grafiğe sahip olmakla birlikte hala yabancı diziler karşısında bir savaş vermektedir. Yıllardır süre gelen bu savaş kimi zaman Türk kimi zaman yabancı dizilerin lehine dönmektedir. Bir diziyi dizi yapan görüntüsü, müzikleri, reklâmları, oyuncuları gibi içinde barındırdığı birçok öğe ile kendini izletme yollarına baktık ve birbirleriyle sürekli çekişmede olan bu iki dizi endüstrisini sizler için birde biz inceledik.
Neden yabancı diziler?
Özellikle üniversite öğrencileri arasında yaygın olan dizi kültüründe yabancı diziler daha ağır basmakta. Hatta Türk dizilerini kötüleyip yabancı dizileri göklere sığdıramayanlarda yok değil. Bu iki dizi endüstrisi arasındaki en temel fark tabii ki kültür. Avrupa ve Amerika’da yayınlanan diziler Türkiye’de büyük ilgi görmekle birlikte eleştirilere de maruz kalmaktadırlar. Çünkü Türk örf ve adetlerine yabancı, kültürü uzak, hatta ekonomik şartları bile ülkemizden farklı diziler kimi zaman özenme durumunu getirirken kimi zamansa bak bak şükür bizde yok böyle şeyler dedirtmekten geri kalmıyor.
Gelelim ‘’Yabancı diziler Türkiye’de neden bu kadar popüler?’’ sorusuna. Popülerler çünkü ;
*Türk dizileri kısır döngü içinde bölüm uzattıkça uzatılır senelerce sürüncemede kalan dizi bitirilmez 37629 bölümü daha çekilir. Yabancı diziler ise sezonlara ayrılır ve her sezon belli sayıda bölüm yayınlanır.
*Türk dizilerinde en az yarım saat bir önceki bölümün özeti verilir, yabancı dizide ise en fazla 2 dakikadır.
*Yabancı dizilerde ‘‘Previously’’ olarak verilen bölüm en fazla 2 dakikadır ve geçmiş bölümün özeti şeklindedir. Bu süre Türk dizilerinde en az yarım saattir.
*Yabancı dizilerin görüntüsü hd kalitesindedir, Türk dizilerinin görüntü kalitesi daha düşüktür.
*Türk dizileri reklam arasıydı derken 2- 2 buçuk saate sürerken, yabancı diziler ortalama en fazla 50-55 dakika sürer.
*Türk dizilerinde görsel öğeler düşüktür ki bence de haklıdırlar 3 saat süren bir diziye görsel anlamda çok kaliteli işler yapılamaz. Yabancı dizilerin birçoğu greenbox’ta çekilir.
* Türk dizilerinde klişeler hep vardır yabancı dizilerde yenilik vardır
* Yabancı dizilerde olaylar bir senaryo ve kurgu dâhilinde gerçekleşir, Türk dizilerinde ise olaylar senaryonun gidişatını belirler.
*Türk dizileri, dizi boyunca en az 5-6 defa reklama girerken bu sayı yabancı dizilerde birkaç defadan fazla olmaz.
*Türk dizilerinde genellikle iyi olan kazanır kurgusu daha dizinin ilk bölümlerinden hissedilir. Yabancıda ise sonunu hiç tahmin edemezsin konu içine çeker seni.
*Türk dizilerinde müzikler genelde belli kişilerin tekelindedir. Misal ; Kıraç, Toygar Işıklı, Burcu Güven, Pinhani… Yabancı diziler ise bu konuda daha rahattır. Birçok sevilen grubun, şarkıları seyirci ile buluşturulur.
Bizim yerli dizilerimizden bir örnek:
- Nermin teyzeyi tutuklamışlar dostum!
- Ne Nermin teyzeyi tutuklamışlar mı?
- Evet dostum tutuklamışlar Nermin teyzeyi!
- Dostum Nermin teyzeyi gerçektende tutuklamış olamazlar!
- Maalesef dostum, Nermin teyzeyi gerçekten tutukladılar.
- Nasıl olurda tutuklarlar Nermin teyzeyi anlayamıyorum.
- Bende anlamadım Nermin teyzeyi niçin tutukladılar.
- Ama...Sonuçta Nermin teyzeyi tutukladılar değil mi?
- Evet dostum...Sonuçta Nermin teyze tutuklandı!
--147.Bölüm Sonu--
Yabancı dizilerden bir örnek:
- Kevin tutuklandı dostum!
- Biliyordum!
-- 16. Bölüm Sonu –(alıntı)
İşte konumuza ilk girerken ufak bir değerlendirme yaptık ve sonuçlar bu şekilde.
Hani demiştik ya kimi diziler bizde olumlu kimi olumsuz karşılanır diye. Birde bırakın olumlu karşılamayı o kadar benimseriz ki alır Türk dizisi yaparız onları. Bakınız;
*Doktorlar- Grey’s Anatomy
*Kavak Yelleri- Dawson's Creek
*Arka Sokaklar- CSI
*Küçük Sırlar- Gossip Girl
*Umutsuz Ev Kadınları- Desperate Housewives
*Suskunlar- Sleepers( Film)
*İntikam- Revenge
İlk başta saymaya kalktığımızda aklımıza bu diziler gelir. Bu demek değildir ki Türk dizileri sürekli uyarlamadır, senaryosu boştur, oyunculuklar kötüdür. Elbette kaliteli, kurgusu sağlam, oyunculukları mükemmel olan dizilerde mevcuttur. Komedi dizileri arasından sıyrılıp birçoğunun gönlüne taht kuran Avrupa Yakası bunlardan biridir mesela. Gülse Birsel’in kaleminden çıkan ve dönemine göre oldukça başarılı reytinglere sahip olan Avrupa Yakası gelmiş geçmiş en iyi komedi dizilerinde biridir. Keza yine aynı şekilde dram dalında Halid Ziya Uşaklıgil'in realist-natüralist romanından aynı ismiyle uyarlanan Aşk-ı Memnu’da zamanında en çok beğenilenler arasındadır.
Genelleyecek olursak eğer; Türk dizileri reyting almaya yöneliktir ve toplumdakini biraz allayıp pullayıp bize geri verir. Reyting bir Türk dizisi için çok önemlidir. İyi bir reyting yakalayamazsa eğer yayından kaldırılır. Ama bakın yabancı dizliere; Lost, Prison Break, Lie to Me gibi diziler hep bir kitleyi hedefler çizgisi bellidir. Orijinal fikirler varsa reyting de yüksektir demektir zaten. Türkiye’de sağlam Türk dizileri de çekildi. Mesela İkinci Bahar'ı, Yeditepe İstanbul, Ekmek Teknesi, Süper Baba, Mahallenin Muhtarları’nı izleyip de içi ısınmayan olur mu hiç.
İki endüstriyi de karşılaştırmada birde işin teknik kısmına bakarsak eğer; yabancı dizilerin her bir bölümü yaklaşık 350 mb yer kaplar. Ama iş Türk dizilerine geldiğinde tam bir medya canavarıdır ve nereden baksan 1 tb ‘lık alan kaplar. Bu yüzden dizileri arşivleyenlerin korkulu rüyasıdır. Her bir sezon için yeni bir hard disk alma zorunluluğu hissedebilirsiniz.
Bu arada Türk dizilerinin Türkiye’de pek el üstünde tutulmaması farklı ülkelerde tutulmayacağı anlamına gelmiyor. Özellikle Arap ülkelerinde Türk dizi endüstrisi şahlanmış durumdadır. Yakın kültürler olmasından da kaynaklı bir sempati duyulan Türk dizilerini kendi dillerine çeviren, oyuncularını en az kendi ülkelerinde ki oyuncular kadar sevmeleri de buna en güzel örnektir. Balkanlarda, Arap ülkelerinde, Kafkaslarda yolculuklar yapan diziler arasında; Gümüş, Binbir Gece, Fatmagül’ün Suçu Ne? gibi yapımlara rastlamak mümkün.
MBC yayın grubunun Ortadoğu’ya yaydığı Türk dizileri arasında en çok beğenilen ilk 10 belirlendi.
Yapılan anket sonuçlarına göre Araplar’ın en beğendiği Türk dizileri şöyle listelendi:
1-Fatmagül’ün Suçu ne?
2-Aşk-ı Memnu
3-Muhteşem Yüzyıl
4-Ezel
5-Kurtlar Vadisi
6-Öyle Bir Geçer Zaman ki
7-Sıla
8-Asi
9-Asmalı Konak
10-Gönülçelen ve Ihlamurlar Altında
0 yorum:
Yorum Gönder